A rágózás vajon tényleg csökkenti a stresszt?

A rágózás vajon tényleg csökkenti a stresszt?

Megosztom:
ragozo-lany
Kutatók bebizonyították, hogy a rágózás tényleg csökkenti a stresszt.

„Édes fiam, köpd már ki azt a rágót!” Vajon hányszor hallottuk ezt már? Az iskolákban a tanárok kifejezetten nem szeretik, ha egy nebuló rágózik, pedig a rágózás egy stressz-csökkentő tevékenység. Legalábbis így tartja a közvélekedés. Mellesleg véleményem szerint az iskolai létre nagyon is ráfér, hogy csökkenjen benne a gyerekek (és a tanárok) stressz szintje.
Nos, most egy egészen friss, 2016-os kísérletben, japán kutatók úgy gondolták, hogy megkísérlik bebizonyítani, hogy vajon ez a vélekedés megállja-e a helyét. A japán iskolarendszer kifejezetten erős stressznek teszi ki a tanulókat, úgyhogy nem csoda, hogy nekik jutott ez eszébe először.  A japán iskolai tanévek végén, illetve felvételik idején például sokkal több fiatal lesz öngyilkos, mint egyébkor.  A teszt, amit kitaláltak ugyan nem nagy létszámú kísérleti személy részvételével zajlott, de az eredmények szignifikánsak lettek.  (A kísérlet absztraktja “Relationships Between Gum-Chewing and Stress.” címmel a pubmeden olvasható el.)

Korábbi állatkísérletekben mások már megállapították, hogy ha a kísérleti állatokat mozgásukban akadályozták, de közben egy fadarabot rágicsálhattak, akkor nem választódott ki az amigdalájukban noradrenalin, ami normál esetekben a stresszre történő természetes reakció.

Az emberekkel történő kísérlet során persze nem kötözték le a kísérleti személyeket,  és fadarabot sem adtak a szájukba, hanem ehelyett hangeffektusokat játszottak le fülhallgatón a csukott szemmel ülő alanyoknak. Két csoportot vizsgáltak, az egyik csoport rágózott a kísérlet alatt, míg a kontrollcsoport nem. Mérték EEG-vel az agyi aktivitásukat, vérnyomásukat, és a szívritmusukat.

Az eredmények azt mutatták, hogy a rágózó csoport szignifikánsan kisebb stresszválaszt adott a kísérlet során, mint a kontrollcsoport.  Ebből következik, hogy a rágózás valóban egy lehetséges stresszcsökkentő módszer.  Éljünk vele nyugodtan. Mellesleg fejlődésben levő gyerekeknél az állkapocs megfelelő fejlődését is elősegíti, ha erősen rágnak. Hozzáteszem, hogy ez akkor ér, ha csukott szájjal teszik. 🙂 Ebben a témában érdemes elolvasni ezt a cikket, a kusza fogakról, és annak okairól.

Megosztom:
Comments are closed.