Akupresszúrával a stressz ellen

Akupresszúrával a stressz ellen

Megosztom:
szivburok meridian 6-os pont
Szívburok meridián 6-os pont

Ha stresszesek vagyunk,  olyankor érdemes néhány akupresszúrás pontnyomást is bevetni, enyhíthetik a különböző stresszel, szorongással kapcsolatos kellemetlen tüneteket. Ezeket a pontnyomásokat akkor is ki lehet próbálni, ha például a fejünk fáj valami feszültség, idegesség miatt. A pontokat úgy kell nyomni, hogy nagy fájdalmat ne okozzunk magunknak, de azért elég erőteljes legyen. A nyomásnak merőlegesnek kell lennie a bőrfelszínre. Ujjbeggyel megnyomjuk a pontot, majd kilégzésnél kissé mélyítjük a nyomást, belégzésnél megtartjuk a határon. Legalább  4-5 lélegzetvételen keresztül tartsuk ki a pontnyomást. Miközben a pontokat nyomjuk, próbáljunk meg teljes figyelmünkkel oda fordulni. Figyeljük meg, amint az ujjunk belemélyed a bőrbe, az milyen érzést okoz.  Milyen az, amikor mélyítjük a nyomást, illetve mennyiben más, amikor csak megtartjuk? Az akupresszúra sokkal hatékonyabb lesz,  ha odafigyelünk, mintha csak fél-, vagy negyedszívvel, egészen máshol járó gondolatokkal nyomkodjuk a kezünket, vagy más testrészeinket.

A feszültségek kezelésére a következő pontokkal lehet próbálkozni:

  • Szívburok meridián 6-os pontja.

Helye a csuklóredőtől 3 ujjnyira, az alkar belső oldalán, a két ín között van.  A szív működésére van jó hatással. Álmatlanság, rosszullét, émelygés, szorongás, izgulás ellen jó. Belső nyugalomhoz segít.

  • Szív meridián 7.es pont.

Helye a csuklóredőn oldalt a borsócsont szélén belül.  A kisujj vonalában a tenyér legalján  a csuklónál van egy kis dudor, ennek a dudornak a belső oldalán található ez a pont. Nyugtató, kiegyenlítő hatás. Lámpaláz esetén, valamint az idegességet is enyhítheti.

  • Szívburok meridián 8-as pont.

A gyűrűs és középső ujj vonalában, gyakorlatilag  a tenyér közepén levő mélyedés. Idegességet, szorongást, feszültséget oldhatunk vele.

  • Kormányzó vezeték 20-as pontja

A fejtető legmagasabb pontja, a középvonal és az oldalvonal metszéspontjában található. A jang energiák belépőpontja, az egész testre erősen hat. A fej energiaellátását harmonizálja, tisztítja a tudatot.

  • Epe meridián 20-as pont.

A nyakszirtcsont alatt, a fejbiccentő izom és a trapézizom közötti  oldalt található a mélyedésben. Fejfájás, tarkómerevség, egyes szemproblémák, szédülés, megfázás esetén hasznos.

  • Epe meridián 12-es pont.

Fül mögötti kis dudorok: méregtelenítés, fejfájás. Az összes ujjunkat a fül mögötti területre szorítjuk, vagy erőteljesen megdörzsölgethetjük a területet.

  • Vese meridián  6-os pont.

Belső boka alatti mélyedésben. Fáradtság, álmatlanság ellen hasznos, élénkít.

Megosztom:
Comments are closed.